top of page

SR-101 - Povestea Uzinei de Autocamioane Brașov -3


Privind dintr-un alt punct de vedere uzina de la Brașov din acele vremuri poți înțelege și aspectul social. În anii 50 fabrica era mai apropiată de Săcele decât de Brașov și implicit majoritatea muncitorilor au venit de acolo. Comunitatea din vecinătatea fabricii era o amestecătură multiculturală cu doua etnii predominante. Sașii și maghiarii erau vestiți pentru micile manufacturi pe care le aveau însă în acea perioadă aceștia fuseseră înghesuiți de noua administrație să renunțe la ele și fuseseră direcționați spre uzină. S-a făcut astfel un transfer de pricepere și dăruire dinspre afacerile personale către uzină ce-i drept puțin forțat de împrejurările din acea perioadă. Practic cultura muncii făcute bine a fost doar transferată din curțile oamenilor in curtea fabricii. Hai să fim realiști și să înțelegem că oamenilor din acele vremuri li s-a luat totul și au fost obligați să muncească într-o fabrică.

Producția de SR101 se încheie în 1969-1970 când în parcul național auto se puteau număra aproximativ 54000 de unități livrate de uzina de la poalele Tâmpei. Ce însemna să fi șofer de SR-101? În primul rând erai un mare domn pentru că nu te ploua cca pe căruțași! Meseria de șofer în acele vremuri însemna și statut social prin simplul fapt că nu oricine avea ocazia să facă școala de șoferi.

Un alt aspect interesant este apariția la Brașov a Institutului de Mecanică. La 5 ani după înființarea acestuia (1949) în 1954 este lansat în producție SR101. Mă tot întreb cu o fi fost să îți fie prezentat un curs de motoare de către profesorul Mărdărescu . Probabil era fascinant. Pe lângă asta era si o eleganță și o simplitate a oamenilor care s-a risipit în deceniile care au urmat. M-a speriat situația din ziua de azi a învățământului universitar. Acum 70 de ani se făceau lucruri grele, se studiau lucruri revoluționare pentru acele vremuri iar astăzi daca întrebi un proaspăt absolvent ce e aia rugozitate caută pe Google.

Cam asta a fost povestea SR 101 și cum a influențat el Brașovul în toate direcțiile.


Recente

bottom of page