top of page

Utilaje produse de Mecanica Ceahlău

Industria românească producătoare de utilaje agricole e aproape de dispariție!

Este un mare semn de exclamare aici și sigur nu este primul. Producătorii autohtoni de utilaje agricole se pot numără pe degetele de la o mana in condițiile in care in România se vând anual aproximativ 1800 de tractoare.

Mecanica Ceahlău – înființată in 1921 compania la Piatra Neamț este in opinia mea singura fabrica de utilaje si accesorii agricole demnă să fie remarcata in Romania. Este un exemplu pentru AȘA DA. Probabil, pragul psihologic pentru fiecare companie românească a fost prima privatizare si cei de la Mecanica au trecut cu bine de acesta. Totul depindea în acel moment de ce intenții aveau noii patroni: sa producă sau să recicleze (reciclare = tăierea fierului vechi pana la tabula rasa )Fac lucruri bune și am primit doar păreri de bine despre ei. La Piatra Neamț se construiesc in continuare pluguri, scarificatoare, semănători , instalații de irigat si multe altele.

MAT Craiova a dispărut subit de pe piață și nimeni nu a putut să spună ce s-a întâmplat realmente acolo. In aceasta situație , când lucrurile par prea in ceață, declar MAT in afara discuției.

Irum Reghin merge din ce in ce mai bine și acoperă din ce in ce mai mult cererea de pe piața autohtona. Încurajez pe fiecare dintre cele 2861 de primarii din Romania să cumpere un tractor sau un utilaj Irum însă in același timp încurajez fabrica sa își extindă gama spre noi produse.

Ruris Craiova a apărut acum 25 de ani si de atunci este omniprezent pe piața cu moto utilaje mici. Cu un portofoliu de peste 200 de produse cred eu proprii se clasează destul de bine in întâmpinarea cererii crescătoare de mecanizare in agricultura mica si chiar medie.

Cam aici se termină lista. Am fost mult prea optimist când am spus ca s-ar putea sa avem cinci producători de utilaje agricole in România. In 1990 in Romania erau 27 de producători de utilaje agricole. Diferența este extraordinar de mare! Tot în România cam fiecare Facultate de Mecanică avea o secție de Utilaj Agricol și Forestier.

Voi deschide câteva inițiative si mă voi adresa către antreprenori cu ele pentru ca situația este extrem de grava!

Acum ceva timp un inginer mult mai în vârsta ca mine, pe care îl consider in continuare ca mentor, îmi spunea: Utilajele agricole sunt într-adevăr o inginerie adevărată!

Recente

bottom of page