top of page

Volanul cu 5 răspunsuri


Cum virezi un camion de 17,5 m? Autospeciala 87.1080 MFEG este echipata cu 7 axe si are o greutate proprie de 87 tone. Marea provocare pentru inginerii români a fost sistemul de direcție. La autovehiculele cu mai mult de 3 axe apare problema târâirii uneia dintre axe in timpul virajului. Rotația cu sprijin se poate face doar între 4 puncte deci între doua axe fără a provoca efectul de patinaj lateral al roților. Vehiculele cu 4 axe au doua axe viratoare în față, vehiculele cu 5 axe au doua axe viratoare în față și una viratoare in spate, vehiculele cu 6 axe au trei axe viratoare in față și una viratoare în spate, vehiculele cu 7 axe au trei axe viratoare în față și doua viratoare in spate. În situația noastră avem dea face cu un vehicul cu 7 axe și marea provocare a fost transmiterea sincronizată a bracării roților către axele spate și nu in ultimul rând inversarea direcției de bracaj.

Soluția aleasă a fost o construcție cu pârghii consecutive. După principiul că “mecanica e sfântă” s-au folosit bare de direcție înșiruite articulate de pârghii in dreptul centrelor balansierelor. Bineînțeles că au rezultat niște eforturi enorme care nu pot fi suportate doar de o construcție mecanică și pentru a scădea forțele s-a adăugat un sistem hidraulic suplimentar. Pentru fiecare axa s-a prevăzut un cilindru hidraulic ajutător. Caseta de direcție comandă ambele sisteme și pe cel mecanic si pe cel hidraulic. A fost aleasă o casetă de direcție produsa de ZF pentru ca aceasta oferea cea mai mare capacitate de pe piață. În concluzie s-a ajuns la un efort minim la volan pentru virajul unui vehicul de 87 de tone. Îmi spunea un mare inginer din INAR : „Proiectul ăsta a fost farmacie” și îi dau dreptate acum. Marea provocare pentru mecanici era alinierea axelor si cailor de rulare.

Pentru mine, un inginer care în ultima vreme s-a pierdut in lucruri înguste și mici, un proiect ca acesta înseamnă acum imposibilul. Un mecanism complex, o cinematică stufoasă, o dinamică pe muchie de cuțit și o dimensiune impresionantă fac acest sistem de direcție un PROIECT ROMÂNESC REMARCABIL. Hai că se poate.




Recente

bottom of page