top of page

Mediaș - Automecanica și mulți alții


Mediaș a fost înainte de 1990 cel mai industrializat oraș din România raportat la numărul de locuitori. Dacă te imaginezi pe la începutul anilor 90 intrând dinspre Sighisoara in Mediaș o să observi chiar la intrare în oraș platforma Automecanica Mediaș, apoi Fabrica de șuruburi, apoi Fabrica de salam de Sibiu, apoi Fabrica de încălțăminte, Fabrică de vase(Emailul) apoi Fabrica de relee, apoi Fabrica de geamuri, apoi Fabrica de cristal, apoi Romgaz, apoi Transgaz și într-un final intrând în Copșa Mică vei observa Combinatul și toate astea raportate la vreo 50000 de locuitori. Primii 7 ani de viață i-am petrecut într-un sat în apropierea orașului de pe Târnave și vedeam în fiecare dimineață cum navetiștii se duceau spre stația de unde luau autobuzul către muncă.

Cei mai mândrii erau cei care lucrau la Automecanica. Lăcătuși mecanici, sudori, vopsitori, hidraulicieni toți erau considerați buni la de toate. Automecanica făcea în acea vreme cisterne și vidanje de toate felurile și mărimile. Azi dacă intri in Mediaș vezi încă sigla veche a Automecanica, uzina transformându- se între timp într-o platformă industrială care găzduiește destul de multe ateliere. Aici se fabrică acum gunoiere compactoare, semiremorci, remorci dar cumva într-un atelier mic se mai fac ocazional și cisterne.

Din restul de fabrici au rămas în picioare doar două, care se târâie in spasme prin economia contemporană! Emailul, a modernizat ușor ușor procesele de fabricație, a intrat pe piața mare de retail, a început să exporte destul de mult și se descurcă destul de bine in ziua de azi dar a trecut prin momente in care era aproape de faliment. Relee a început să producă aparataj electric care a prins destul de bine pe piață și s-a salvat de la faliment dar mie această fabrică îmi dă impresia că e tot timpul pe muchie de cuțit.

Tot ce e legat de gaz a rămas exclusivist.

Industria medieșeană s-au prăbușit destul de urât și orașul îți dă senzația de ghetou in anumite cartiere. Prea multe case de pariuri și prea multe farmacii sunt acum urmele de sărăcie speculate de marii îmbogățiți!

Combinatul de la Copșa mică rămâne un peisaj demn de Cernobîl despre care voi vorbi mai pe larg în alt articol.

Recente

bottom of page