top of page
Writer's pictureUdrea Cristian

MARTA


Încep povestea autovehiculelor produse în România de la MARTA deși practic atunci Aradul nu făcea parte din țară. Felul în care a apărut, felul în care s-a dezvoltat și a fost influențată fabrica de la Arad evidențiază destinul ulterior al autovehiculelor românești. Surprinzător e că MARTA și TESLA au ceva în comun!

Fabrica de la Arad se înființează in 1908 ca o filiala a reprezentantei din Franța a companiei americane Westinghouse. Francezii se oferă să construiască o fabrică la Arad după ce primăria solicitase de la aceștia autobuze. De înțeles aici este faptul că în perioada respectiva nu existau rute logistice și era un infern să transferi un autobuz din Franța in Arad. Mai mult decât atât, dezvoltarea regiunii însemna un posibil mediu bun pentru viitoarele vânzări. Fabrica se dezvoltă rapid și în 1909 începe producția. Se fabrică aproximativ 150 de autovehicule până în 1912 când compania franceză dă faliment. Pe firul epic intervine Austro Daimler care preia fabrica de la Arad implementând două licențe: una pentru un automobil ușor si una pentru camion. Cele două se produc destul de bine până in 1914 când începe Primul Război Mondial. În timpul războiului fabrica de la Arad întrerupe producția de automobile civile si este trecută exclusiv pe fabricația motoarelor de avion. După 1918, Imperiul Austro-Ungar se destramă, Transilvania se unește cu Romania și fabrica de la Arad intra într-o degringolada totala deoarece pierde legăturile cu compania mama. In aceasta situație ia naștere compania ASTRA prin unirea Fabricii de vagoane Weitzer cu Marta. ASTRA continua sa producă autovehicule până in 1926 când capitolul este închis prin mutarea tuturor utilajelor la Brașov.

Sa ne întoarcem acum la Westinghouse. Compania americana este cea care in 1886 face echipa cu Nicola Tesla pentru a cerceta distribuția curentului electric. Într-un final aceasta asociere câștigă susținerea financiară a marilor industriași americani si începe marea electrificare cu curenți alternativi. Surprinzător sau nu, in 1913 se inaugurează prima linie de tramvai electrica din sud estul Europei la Arad.

In general toate întâmplările din industrie au fost influențate de inovatori!




Comentarios


Recente

bottom of page