top of page

Debitare Laser - Tehnologie


Lucrurile au avansat de la foarfecă , la ghilotină, la plasmă ca într-un final sa ajungă la Laser Cut . Chiar este o secvență din STAR WARS debitarea asta cu laser. Implicit sunt doar avantaje tehnologice dar și un mare dezavantaj financiar care însă poate fi contrabalansat de însemnătatea produsului final.

Cum funcționează?

Nu voi descrie mașina ci mă voi axa pe procesul de dezvoltare si de fabricație a pieselor.

1. DXF -ul. Pentru debitarea cu laser in regim CNC este necesar ca după desenarea piesei să exportați un DXF. Folosind LibreCAD ( care este freeware) creați un contur închis. Operatorul mașinii îl va folosi pe acesta pentru a crea programul de taiere.

2. Diametrul minim al găurilor trebuie sa fie egal sau mai mare ca grosimea materialului. În concluzie pentru o grosime de material de 8 mm putem tăia găuri cu diametrul egal sau mai mare ca 4mm.

3. Atenție la materialele folosite, deoarece grosimile acceptate vor scădea de la oțel mergând spre aluminiu sau alamă. Plaja de grosimi debitate cu laser se situează undeva între 1mm si 25mm pentru un otel S235. Recomandarea mea este ca pentru toate construcțiile metalice funcționale (care generează vibrații sau mișcării) sa folosiți S355 sau mai bun.

4. Sunt de evitat colturile pentru că în traiectoria lui capul de tăiere va stagna mai mult in zona acestora. Înlocuiți colturile cu raze la care se aplică aceeași regulă ca si la găuri (R mai mare sau egală ca grosimea materialului )

Construcție

1. Construcții îmbinate. Laserul oferă marele avantaj al toleranțelor reduse (0,1). Pentru aceste construcții se folosesc pini si ferestre de centrare. Acestea asigură o poziționare înainte de sudură cu o toleranță de 0.2-0.4 la 1000 de mm.

2. Construcții alăturate. Pentru acest tip de construcții se folosesc ferestre și cârlige


Pentru că încurajez producătorii locali vă încurajez să folosiți aceasta tehnologie contactând furnizori de servicii locali. În trecut am lucrat cu mai multe companii din Brașov. Pentru ajutor contactați-mă la cristian.udrea@metalworksbrasov.com .


Recente

bottom of page