top of page

Cutii de viteze și Aparataj - Sfântul Gheorghe


Pentru a exista, industria auto de dinainte de 1990 avea nevoie de o plajă orizontală de furnizori enormă. Printre orașele care găzduiau producători de componente auto se numără și Sfântul Gheorghe. Trebuie să recunosc că sunt legat de acest oraș prin prisma copilăriei trăite frumos acolo începând cu școala primară și terminând cu Bacalaureatul. Privind prin ochii de acum pot să spun că orașul ăsta era idealul de organizare având zona industrială separată de oraș,cu acces la calea ferată și la drumul national. Cele două fabrici mari din oraș furnizau din turnătoriile lor agent termic și apă calda către locuințe.

Încep cu Întreprinderea de Aparataj și Motoare Electrice sau IAME. Privind acum dotarea fabricii rămâi blocat și realizezi că o diversitate de genul e greu de replicat în ziua de azi. Uzina avea următoarele capacități de producție: turnătorie de aluminiu, matrițerie, secție de injecție mase plastice, secție de ambutisare, secție de galvanizare, secție de prelucrări mecanice și secție de bobinaj. Se fabricau acolo următoarele: casetele de siguranțe și relee pentru autovehicule, grup de semnalizare, claxoanele etc și motoare electrice pentru uz divers. Fabrica supraviețuiește până în anul 2003 după care dă faliment.

IMASA - aflată chiar la intrarea în oraș pe dreapta, Fabrica de subansamble auto producea cam tot ce era legat de transmisiile mecanice. In portofoliul Fabricii se numărau următoarele produse: cutii de viteze, cutii de distribuție, axe și punți, reductoare etc. Ca dotare IMASA se lăuda cu o turnătorie de fontă, aluminiu și oțel, cu o forjă destul de actuală și cu una dintre cele mai performante secții de prelucrări mecanice. Fabrica a dat faliment pe la inceputul anilor 2000 ca apoi să fie privatizată sub numele de Subansamble Auto.

Astăzi, IAME a dispărut ca marcă iar spațiul a fost preluat de un producător de sisteme de arhivare iar IMASA produce în continuare componente mecanice prelucrate sub marca Subansamble Auto. Cele două uzine însumau la începutul anilor 90 aproximativ 6000 de angajați echilibrând un oraș cu o populație de aproximativ 45000 de persoane. IMASA reprezenta pe vremuri locul unde se făcea stagiatura absolvenților de Autovehicule Rutiere de la Brașov. Cârâitul cutiilor de viteze produse la Sfântul Gheorghe va rămâne legendar.

Recente

bottom of page