top of page
Writer's pictureUdrea Cristian

Autobuzul ascuns


A fost cel mai straniu eșec pe care l-am văzut în toată cariera mea. Toți cunoaștem acel autobuz care ne ducea în copilărie la bunici, sau acel autobuz de navetă, sau acel autobuz cu care mergeam în excursii. Acel autobuz a dispărut! Prin 2006 fabrica de la Brașov a venit cu o variantă pentru succesorul acelui autobuz și în acel moment RATA ar fi putut avea un viitor.

Mă voi referi in primul rând la inginerii care au făcut acest proiect posibil. Deși extrem de puțini îi voi recunoaște e vorba în principal de Sem și Ioșca. Ce a fost de făcut la autobuzul ăsta? Cam toate! Eu eram pe partea cealaltă a baricadei în acea perioadă, lucram pentru camioane și mi-am asumat doar poziția de spectator la construcția frumoaselor le-aș numi, autobuze! Sem se ocupa de structura lui ! E un vehicul cu caroserie auto portantă, asta însemnând ca aceasta se așază direct pe șasiu. Ioșca se ocupa de designul exterior.

De la desenat, la prototip, la teste si omologare și apoi la serie acest vehicul a făcut tot parcursul între 2005 și 2007. Poate puțini realizează dar să omologhezi un vehicul în 2-3 ani înseamnă enorm. Structura a fost proiectată ca una monococ pe principiul zăbrelelor sudate. Învelișul din fibră de sticlă destul de frumos stilizat în dădea în 2007 un aer futurist.

S-au ales următoarele ca linie dinamică : motor MAN de 280 cp, cutie manuală ZF, punți ROMAN . Interiorul autobuzului era foarte bine echipat pentru acea perioadă și destul de spațios. Ce nu a mers? Piața era sugrumată de vechituri aduse din Vest. Nici capacitatea uzinei de a produce multe autobuze nu era strălucită dar ar fi putut evolua pentru că dacă tragem linie și facem acel bilanț care a distrus multe vehicule, raportul preț calitate era chiar strălucit.

Păcat! Jos pălăria celor doi ingineri!

Dacă cineva se întreabă, azi se mai pot face acele autobuze!




Comments


Recente

bottom of page