top of page

Camioanele ATP Trucks

ATP Trucks produce camioane în România, la Baia Mare! Mă tot gândesc de ceva timp cum să abordez această temă și într-un final m-am hotărât. Nu voi privi producătorul de camioane din Maramureș prin prisma întrebării: este sau nu este un produs românesc? Azi nimic nu mai este românesc pentru că facem parte dintr-o economie mondială și dacă tot am ajuns aici ar fi bine să profităm. Ce înseamnă asta? Orice produs la care adăugăm plus valoare în țara noastră înseamnă un mare avantaj.

Hai să despicăm produsul ATP și pentru a ne apropia cel mai mult posibil de limita lui maximă ne vom axa pe basculanta 8x4. În general basculantele 8x4 oferă capacități de încărcare de 18 metri cubi dar cei de la ATP vin pe piață cu o variantă de 20 de metri cubi și una de22 metri cubi. Cum e posibil așa ceva? Păi simplu: dacă în Europa în general punțile spate duc maxim 14 tone, aici avem punți de 16 tone care oferă un avantaj destul de mare. Acele 4 tone în plus înseamnă o economie de combustibil enormă în timp. Axele față sunt de 7,5 tone. O opțiune comună printre producători deoarece bena de 6 m nu va încărca niciodată partea față peste limită. Asta este rețeta di ultima vreme, benele devin mai înalte! În rest rețeta clasică : motor de 430 cp , ambreiaj de 430, cutie manuala cu 16 viteze.

Până aici avem în față basculanta clasică 8x4, rețeta pentru care au optat toți marii constructori ( Man, VOLVO sau SCANIA) însă întrebarea despre fiabilitatea produsului rămâne. Motorul este WEICHAI, acesta fiind cel mai mare constructor de motoare diesel din lume . Aș evalua fiabilitatea acestui produs prin prisma utilizării lui. China a construit enorm în ultimii 20 de ani, în condiții extreme! Majoritatea utilajelor și camioanelor folosite în dezvoltarea infrastructurii Chinei au fost echipate cu motoare WEICHAI. Marea problemă este că aceste camioane sunt bune, sunt chiar foarte bune iar raportul preț calitate este corect. Recomand ATP trucks!

Le-aș propune o configurație pentru gunoiere. Cred că ar fi o altă piață bună pentru ei mai ales că au la dispoziție linii dinamice hibride și electrice.

Hai că se poate!

Recente

bottom of page