top of page

1953-1960 Camionul SR 101


SR 101 apare ca urmare a unei dispoziții a Guvernului României, mai întâi ca proiect in 1953 si apoi ca producție de serie in 1954. Modelul de referință pentru dezvoltarea camionului SR 101 a fost ZIL 150. Aceasta referință a fost aleasă ținând cont de nivelul de exploatare si întreținere a autovehiculelor din România acelor ani. Era nevoie de un camion robust, rezistent și simplu. Încă de la acest model se face o infuzie masivă de tehnologie in industria românească. Era mare lucru pe vremea aceea să construiești motoare și cutii de viteze.

Cabina SR 101 avea un cadru construit din lemn care era îmbrăcat in tablă prelucrată manual. La fel se făceau si capotajele, grila radiatorului și ușile. De aici replica deja consacrată : Camionul lui Ivan, făcut din daltă și ciocan. Apariția acestui model înseamnă o explozie a industriei orizontale a tarii, aceasta generând apariția câtorva zeci de fabrici care furnizau componente către Fabrica Steagul Roșu . Apropo uzina de la Brașov s-a numit Steagul Roșu intre anii 1948 și 1969, producând în acest interval vagoane, utilaj pentru industria miniera si siderurgica, mașini unelte, rulmenți și autocamioane. Pe autoșasiul SR101 a fost realizată o gamă intreaga de produse necesare economiei ca autobasculante, autocisterne, autoateliere mobile, autospeciale de stins incendii, automacarale, autobuze TV, iar unele subansamble SR101 s-au folosit la realizarea troleibuzelor românești la uzina de profil din București.

Anul 1960 înseamnă primul punct in care se trage linie și se evaluează eficienta lui SR 101 ajungând-se la o concluzie destul de dură pentru acest model. Greu de construit, cu un consum de combustibil destul de mare, cu o fiabilitate destul de scăzută, cu o capacitate de doar 4 tone acesta este declarat depășit și prin urmare se fac primele planuri pentru pasul următor in dezvoltarea de camioane. In 1969 SR 101 iese din producție după ce uzina livrase deja 54224 de unități in 15 ani de producție de serie. Daca facem un calcul simplu vom observa ca in medie uzina a produs 3600 de unități pe an , însemnând 300 de unități pe lună, o producție de invidiat chiar si in ziua de azi.

Prima familie de autocamioane – SR101










Recente

bottom of page