top of page

Transmisii Automate


Să vedem ce și cum e cu transmisiile automate Allison. Înființată în 1915 de către James Allison, compania care ii poarta numele este prima din lume care lansează pe piața o transmisie automata pentru vehicule grele însă istoria Allison începe cu mult înainte de prin 1888 când James A. Allison înființează Allison Cupon Company. Trecutul companiei va deveni un subiect al secțiunii de istorie pentru ca este remarcabil.

Particularitatea transmisiei Allison este convertizorul hidraulic care înlocuiește ambreiajul uscat utilizat pe cutiile de viteze manuale. Linia de transmisie este concepută in felul următor: convertizor hidraulic monitorizat de senzorul de intrare urmat de o înșiruire de reductoare planetare care pot fii blocate sau deblocate de ambreiaje umede cu discuri de fricțiune. Totul este scufundat in ulei acesta fiind utilizat de modulul de comanda cu electrovalve pentru a modera schimbarea vitezelor. La ieșire este am plasat un senzor de turație . Cum funcționează ? Cutia schimba comparând turația de intrare cu cea de ieșire. Daca turația de intrare este mai mare decât cea de ieșire, făcând raportul de transmisie pentru fiecare treapta, întrucât convertizorul patinează, însemnând ca necesarul de cuplu la ieșire este mai mare decât cel furnizat la intrare, transmisia va retrograda. Daca turațiile se egalizează transmisia va comanda o treapta mai mare. Marele avantaj este ca intrarea asigurata de convertizor este extrem de elastica. Turații mici, înseamnă presiune mica in transmisie ceea ce duce spre patinajul convertizorului. Cuplarea vitezelor se face prin blocarea coroanelor reductoarelor planetare. Pentru un anume raport se vor bloca doua reductoare si in așa fel se asigura aceeași direcție de rotație. Pentru reverse se blochează doar un reductor.

Mai toți contractorii de autovehicule comerciale, speciale sau cei de auto vagoane si utilaje au folosit transmisii Allison. In general sunt folosite in aplicații care implica multe porniri si opriri de genul gunoierelor, autobuzelor urbane, etc.

In România, Allison Transmission are ca reprezentant oficial KWDS Romania. Găsiți toate detaliile pe site-ul lor. https://kwds.ro/contact/contactati-ne/

Câteva recomandări din partea mea pentru transmisiile Allison :

1. Uleiul trebuie schimbat cat de des posibil. Nu depășiți 50.000 de km parcurși fără schimb de ulei in transmisie. Respectând aceasta procedura prelungiți viața transmisiei.

2. Daca apar șocuri la schimbarea vitezelor contactați imediat reprezentantul Allison. Este primul simptom. Un lucru mic poate duce la probleme mari in timp!

3. E nevoie de schimbarea filtrelor la fiecare intervenție asupra transmisiei!

4. Utilizați doar uleiuri recomandate de producător! NU folosiți uleiuri hidraulice comune! Acestea pot deteriora starea O-ringurilor si a garniturilor.

Cum identifici transmisia? In partea stânga a transmisiei vei găsi o etichetă metalica! Transmite o poza cu acea etichetă către reprezentantul Allison!


Recente

bottom of page