Irum Tagro 102 - Produs în România
Multe polemici despre cât de mult sau cât de puțin românesc este TAGRO dar din punctul meu de vedere este o soluție bună! Să lansezi un produs nou pe o piață de genul este extrem de greu dar totuși fabrica de la Reghin a fost încăpățânată și a reușit ceea ce puțini reușesc azi! Nu mai suntem în vremurile în care lucrurile se făceau simplu și probabil se reparau cu o sârmă și un patent. Am ajuns în vremuri grele cu mentenanță, cu garanții, cu norme de poluare, cu tone de legislație , cu omologări infinite, cu electronică. Cu siguranță le-a fost greu.
Sa vedem ce a ieșit :
Motor : F36 FTP (Fiat Power Train ), 4 cilindrii, COMMON RAIL,101 CP la 2200 rpm si 430 Nm la 1400rpm. Controlul noxelor este asigurat prin utilizarea sistemului HI-eSCR2 (cu aport de AD-Blue), norma de poluare fiind STGE V. Fiind un motor care se produce in masa de către cei de la FIAT prezinta o încredere deosebita dar necesarul de AD BLUE înseamnă si un minus pentru utilizatori. Cu toate astea cam toate motoarele peste 50-60 CP au nevoie de AD BLUE pentru a respecta normele de poluare impuse de Uniunea Europeana. Rampa de cuplu maxim este destul de lunga si destul de constanta așa ca declaram acest motor ca o alegere buna făcută de constructor.
Transmisia: sincronizata cu 12 viteze înainte si 12 viteze înapoi, cu inversor mecanic si diferențial blocabil comandat electo hidraulic. Transmisia permite tracțiunea 4x4 si este echipata cu o priza de putere 540/1000.Aici constructorul a ales ca la carte fiind aliniat cam cu toți constructorii de tractoare din grupa lui.
Dimensional tractorul produs de Irum e cam măricel având o lățime de 2300mm, aproape de marginea permisa de 2500 mm pentru autovehiculele rutiere. Masa de 4000 de kg fără contragreutăți îl plasează pe o plaja medie între concurenți însă garda la sol de 460mm este chiar impresionantă.
Dintre opționale se remarcă tiranții fata dublați de priza de forță față (540/1000). Aceasta echipare ajuta enorm la posibilitatea de a adăuga atașamente frontale. Tiranții sunt categoria a doua încadrând tractorul in zona de utilaje medii.
Hidraulica e cam mica, 60 l pe minut însemnând motoare hidraulice destul de limitate. Însă probabil, după modelul clasic, uleiul vehiculat pe circuitul hidraulic este luat din grupul central. Am fost întrebat de multe ori dacă există posibilitatea adăugării unei resurse hidraulice de 180-200 de litrii/min pentru utilaje care folosesc motoare hidraulice grupa 3. Aici ar merge un sistem hidraulic suplimentar special conceput.
In rest toate sunt la locul lor, cabina ergonomica, cu suprafețe vitrate mari, încălzita, ventilata si răcită bine, bordul si coloana de direcție sunt personalizate, scaunul este bun.
E nevoie de puțină maturizare da cred că drumul ales e cel bun!
Un ajutor extraordinar pentru acest produs l-ar putea reprezenta achiziția a câte un tractor TAGRO in fiecare din cele 2861 de comune din România.