top of page

CUTIA DE DISTRIBUTIE SUMATOARE


Cutia de distribuție sumatoare. Ingineria românească este un subiect mult ascuns!

Ca sa începem de undeva in descoperirea ingineriei romanești o sa ne adresam către un produs mai actual . Cutia de distribuție sumatoare este si citez "un lucru care nu se va strica niciodată" . A fost o colaborare între INAR si IMASA (actualmente Subansamble Auto Sf Gheorghe) si s-a născut din necesitatea economisirii de combustibil pentru utilajele grele de foraj. În general acestea au două regimuri de funcționare și anume unul care necesită o putere redusă undeva la 400-500 de cai putere si unul cu un necesar de putere sporit undeva la 1000 de cai putere. Puterea mica este necesara de exemplu pentru marșul utilajului sau pentru ridicarea prăjinilor iar puterea mare este necesară pentru foraj. Mergând pe raționamentul ăsta s-a construit un grup de forță format din doua motoare si doua transmisii care trebuiau reunite ca putere. Aici apare cutia de distribuție sumatoare care a primit mai multe roluri . Primul dintre acestea a fost sa culeagă cuplul de pe ambele transmisii. Cu această funcție a venit si prima problema si anume egalizarea turațiilor celor doua motoare. Totul s-a rezolvat din electronică. In concluzie cele două motoare au aceeași pedală de accelerație si cele doua transmisii se sincronizează din electronica. Cutia de distribuție sumatoare trebuia sa transmită cuplul pe o parte spre punți pentru marș si pe cealaltă parte prin intermediul prizei de putere spre utilaj pentru foraj . Cei vreo 6000 de Nm însumați au fost o provocare pentru inginerii români care au dus proiectul cu brio până la capăt . Bineînțeles ca au apărut și probleme in principal la coaxialitatea celor doua capete ale arborilor dar acestea au fost in mare legate de prelucrările mecanice.

Am avut ocazia sa îl cunosc pe inginerul care a condus acest proiect si am fost incantat sa il am ca mentor si șef vreo 2 ani. Am învățat de la el multa multa inginerie.

Cutia asta de transfer cred eu ca poate merge mai departe ! Aplicații pentru ea sunt multe începând de la vase fluviale pana la utilaje petroliere.

Hai că se poate!





Recente

bottom of page