top of page

UNIVERSAL- DACAcum vreun an spuneam că îmi doresc să mai construiesc cel puțin un camion in cariera mea. De când eram tânăr stagiar am fost fascinat de încercarea uzinei de la Brașov de a replica faimosul și versatilul UNIMOG. Prin 2007 l-am văzut pentru întâia oara pe mai micul si mai puțin cunoscutul UNIDAC ascuns bine de ochii curioșilor într-o hala din spatele service-ului ROMAN (actualmente un mare magazin de bricolaj). Eram prea tânăr pe vremea aceea dar mi s-a părut fantastic de tehnologizat.

Ani în șir am încercat să scormonesc prin documente după vreo referință, vrun desen sau ceva date despre micul elefant dar nimic. Într-un final m-am dat bătut și am realizat si motivul pentru care acest proiect a murit. Orice problemă tehnică se poate rezolva în timp însă o rivalitate legată de preț nu se poate rezolva niciodată și deoarece UNIDAC avea un raport preț, performanțe, calitate foarte bun incomoda o piață cu un monopol bine stabilit! Au încercat și alții să rivalizeze cu UNIMOG dar nu au reușit din simplul motiv că replicarea 100% le iese doar chinezilor. Autocamioane Brașov a construit câteva bucăți din modelul 8.130 HAE prin anii 90, majoritatea dintre ele fiind distribuite către administrații municipale. Istoria UNIDAC o voi trata într-un alt articol.

E extrem de greu să faci un autovehicul. Nu mă refer aici doar la proiectare , execuție sau furnizori ci mai ales la omologări, la teste care pot eșua, la lucruri pe care nu le vezi in timpul proiectului și nu in ultimul rând la finanțe și la marcă. În final lucrurile grele sunt frumoase, cele ușoare fiind doar trecătoare. Chiar dacă din diverse motive nu voi reuși sa îl construiesc voi trece prin tot proiectul, pas cu pas, grupă cu grupă pentru a reuși să arăt cum se face un autovehicul. La ce poate ajuta lucrul ăsta? Poate un student curios, poate un entuziast , poate doar ca poveste.Bình luận


Recente

bottom of page