Tractoare. Ce șanse avem ?
Îmi puneam zilele trecute întrebarea: Câți producători de tractoare sunt în Europa? Răspunsul: MULȚI! Acest studiu se impunea deja deoarece agricultura tinde să devină din ce în ce mai automatizată și deci prezența tractoarelor pe câmpuri a devenit obligatorie chiar ți pentru proprietarii de terenuri mici. Piața de tractoare agricole s-a plasat în Europa la valoarea de aproximativ 15 Miliarde de Dolari și estimările pentru anul 2029 sunt de 19 miliarde de Dolari. Să ne uităm deci care sunt producătorii de tractoare din Europa.
CLAAS apare în 1913 în vestul Germaniei și deși a fost specializat în producția de combine agricole, a devenit azi unul dintre cei mai mari producători de tractoare. Compania Fendt a fost înființată in 1930 in Germania și s-a specializat încă de la început in în producția de tractoare. Steyr începe producția de tractoare agricole in 1947 având o baza tehnica solidă în micul oraș cu același nume din Austria. DEUTZ a produs primul tractor inclus pe piața din Germania in 1927.Landini produce primul tractor italienesc în 1925 urmat de Lamborghini care produce primul tractor în 1948.
Pe lângă producătorii clasici din Europa apar foarte mulți care fac parte din grupuri enorme ca: New Holland, McCormick, CASE sau vin dinspre Asia cum ar fi Kubota. Mi-am pus problema dacă mai este loc în această piață pentru tractorul românesc IRUM și concluzia este că acesta mai are șanse dar dacă nu se grăbește programul de marketing nișa comercială se va îngusta din ce în ce mai mult. Începutul este foarte bun însă e nevoie de o dezvoltare continuă pentru că în timpurile noastre tot ce depășește 5 ani este deja vechi.
Se lasă așteptat tractorul autonom sau cel electric dar poate e vorba doar de o direcție greșită. Pe de altă parte poate fi o soluție implicarea mai mare a tractoarelor în lucrările de construcții si cele municipale.
Comments