Tocătoarea de vegetație - Fabricat în România
A fost într-un fel o poveste de succes! De ce într-un fel? Pentru că nu am reușit să o ducem până la capăt, nu am reușit să o producem in serie. Tocătorile de vegetație au prins o felie destul de mare din piața românească dar fără a avea vreun producător local. Tot ce se vindea in țară venea din țări ca:Polonia, Italia sau Germania.
Ne-am apucat de minunatul proiect într-o zi de toamnă și l-am terminat într-o zi de primăvară și acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu am reușit. Construcția e destul de complicată deși la prima vedere pare simplă. Un ax rotund cu urechi sudate pentru prinderea ciocanelor de tăiere este sprijinit pe rulmenți oscilanți și este angrenat de un motor hidraulic. Totul este îmbrăcat cu o carcasă care are un sistem de reglare a înălțimii de tăiere. Problemele tehnologice sunt următoarele: dispunerea urechilor este elicoidală, axul este făcut dintr-o țeavă cu perete gros și trebuie echilibrat, hidraulica trebuie protejată cu o valvă amticavitatie, găurile din carcasă pentru casetele de rulmenți trebuie să fiecare colineare.
Ce aș face acum mai bine:
1. Nu aș mai cupla motorul hidraulic direct la arbore. As face un angrenaj pe curele care ar avea următoarele roluri: de reductor, de amortizare șocuri și de simplificare a formelor de angrenare. Practic aș elimina valva anticavitatie și aș crea o singură variantă pentru angrenare hidraulică sau mecanică, cu cardan.
2. Carcasa ar fi îndoită cu flanșe laterale. Orice îndoitură in oglindă iese coliniară cu cea inițială.
3. Reglajul de înălțime l-aș face pe șurub.
Să nu mă înțelegeți greșit, produsul inițial funcționa dar probabil nu așa cum aș fi vrut eu și pentru că am început în toamnă data trecută vom începe și varianta a doua in toamna asta. Încercăm de data asta să facem toată gama 800mm, 1000mm,1200 mm, 2000 mm și 2400mm angrenate hidraulic și mecanic. Gama se va adresa către tractoare, buldoexcavatoare și încărcătoare frontale.