Randamente electrice
Ofensiva electrificării vine cu multe semne de întrebare. În domeniul automobilelor s-ar putea spune că electrificarea ar însemna eliminarea noxelor ca principal avantaj. Nu voi merge pe drumul care duce spre producerea energiei deoarece e o cale care a fost folosită de mulți pentru a infirma varianta electrificării ca una ecologică în final. Voi sublinia totuși sursele actuale de energie electrică. Astăzi avem 3 surse stabile de energie și anume: hidro (producerea de energie electrică cu ajutorul barajelor de pe cursurile de apă), termo (producerea de energie electrică și calorică cu ajutorul termocentralelor care ard combustibil fosil în general) și nuclear (producerea de energie electrică și termică cu ajutorul centralelor nucleare care folosesc materiale radioactive greu de neutralizat sau depozitat). În ultimii ani apar alte două variante și anume : energia eoliană (dependentă de zona geografică) și energia solară (dependentă de materiale rare).
Propulsia automobilelor depinde de randamentul energiei consumate. Ce înseamnă asta? Cât consumi ca să produci motorina plus câtă energie reușești să folosești din energia potențială a combustibilului totul scăzut din energia totală. Motoarele pe combustibil fosil au un randament plasat între 30% și 43%. Prelungirea circuitului energiei care in cazul electrificării nu înseamnă doar extracție, rafinare și ardere ci înseamnă extracție, rafinare, ardere, transport, acumulare și debitare înseamnă pierderi în plus. Cred că e o greșeală mare să vezi doar randamentul motorului electric de pe o mașină. Eu aș plasa randamentul energetic al unei mașini electrice la 15-20%.
Dar nu e vorba de asta. Fiind vorba de ecologie vorbim de întreaga planetă iar termenul este 2035. Aș vrea să văd cum se vor electrifica toate vehiculele din lume cât timp un camion electric care trece printr-o balta mai adâncă de 400 mm are probleme grave sau să văd stații de încărcare rapide din 500 în 500 de km în Sahara. Sunt de acord totuși cu autobuzele urbane, electrice dar nu cu automobilele electrice care pot dezvolta super aglomerări.
Totul trebuie împărțit în doua până reușim să folosim hidrogenul drept combustibil. O parte de super aglomerări urbane care trebuie electrificate din simplul motiv ca au capacitați electrice mari deja instalate și cealaltă parte care înseamnă distante mari care după părerea mea rămâne sub cupola motorinei.
Un transport public încăpător, modern și comod poate face cât 100 de ani de electrificare!
Commentaires