Proiectul VERDE. Poate o gospodărie românească să se descurce cu 8000de lei pe lună?
- Inginerul
- Feb 10
- 1 min read

Inițiativa VERDE începe prin a identifica celula principală de producție la nivelul unei familii stabilite în zona rurală. Necesitățile familiei rurale vor reprezenta principalul scop al proiectului VERDE dar acestea vor fi moderate de capacitatea de auto-sustenabilitate și chiar de posibilitatea de profitabilitate. Venitul necesar unei familii, soț, soție si doi copii, va fi stabilit 12500 de lei lunar. Această sumă reprezintă în contextul actual o țintă destul de înaltă dar în mod sigur va fi ajustată pe parcursul studiului.
Vom lua ca reper gospodăria arhaică din Transilvania care implica o producție combinată de alimente. Totodată vom porni de la organizarea rurală a statului transilvănean în care fiecare familie contribuia la prosperitatea comună cu servicii și bunuri. Începem prin a evalua cheltuielile unei familii la nivelul anului 2025, dar pentru a face acest lucru trebuie să construim scenariul studiat.
Construcția socială este raportată la o familie cu doi copii minori. Cheltuielile obligatorii în acest caz vor fi următoarele: rata bancară, asigurările medicale, asigurările sociale, cheltuielile legate de școlarizarea copiilor. Cuantumul considerat pentru cheltuielile obligatorii este de 5000 de lei împărțit în: 2500 de lei rată lunară, 500 de lei asigurare medicală, 500 de lei asigurări sociale, 1000 lei cheltuieli pentru energie și 500 de lei cheltuieli de școlarizare. Cheltuielile recurente ale familiei sunt reprezentate de : 2000 de lei coșul de alimente lunar completat din producția proprie și alte cheltuieli legate de îmbrăcăminte, obiecte de uz personal și așa mai departe, în valoare de 1000 lei. După reunirea celor două cuantumuri ajungem la 8000 de lei cheltuiți. Acesta va fi considerat pragul critic pentru bunăstarea unei gospodării rurale din România. Este
Comments