top of page

Hidrogenul - o mică particulă mare


Ce ar însemna introducerea pe piață a combustibilului HIDROGEN. Soc si groază pentru toată lumea dar mai ales pentru aproape fanaticii militanți pentru protecția mediului. Păi e simplu de explicat și și mai simplu de înțeles. Motoarele cu ardere internă, căci despre astea vorbim, care folosesc drept combustibil hidrogenul au emisii ZERO asta rezultând în eliminarea scandalurilor legate de poluare. Nimic nu e chiar așa ușor cum pare. Molecula de Hidrogen e foarte mică și când spun mică spun ca e una dintre cele mai mici. Problema e ca această particulă extrovertită trece prin pereți și deci e cam greu să faci rezervoare de hidrogen. E și mai greu să te gândești cum să faci conducte , supape sau alte componente care interacționează cu hidrogenul. Idea e că toate acestea trebuie placate cu o substanță care să aibă moleculele mai mici decât hidrogenul! Aici e treabă de cercetare la care probabil Toyota excelează!

Logica hidrogenului nu e de a elimina hidrocarburile complet. Cred că până acum a înțeles toată lumea că hidrocarburile fac parte din natură și că se regenerează constant așa că nu e cazul să le eliminăm total.

Circuitul actual pentru producerea de combustibili (benzină și motorină)

1. Extracția se face cu utilaje foarte performante

2. Rafinarea se face cu consum de energie provenită din surse terțe

3.Distribuția se face într-o rețea enormă care a devenit esențială pentru transportul mondial

Circuitul actual pentru producerea de GPL este același ca al benzinei si dieselului

Circuitul pentru producerea gaz metanului – aici lucrurile se simplifică la extracție si transport doar că gaz metanul poate fi folosit doar in cazul termocentralelor care folosesc motoare pe gaz.

Problema e că de aici pleacă energia mai departe si urmează sa alegem unde o dirijăm : spre producția de hidrogen sau spre încărcarea bateriilor. Eu înclin spre hidrogen de până la urmă oricare urma să fie alegerea totul e să oprim poluarea la nivelul macro de producere a energiei.

Comments


Recente

bottom of page