DAC 665 - Legenda vie
Am ales câteva produse care au o istorie deosebită dar cred eu și un gram de viitor. DAC 665 reprezintă în primul rând un efort enorm al industriei de automobile din România întâmplat la începutul anilor 1980. Modelul de camion vine din necesitatea MAPN de schimbare și modernizare a parcului auto urmând că istoria să arate că viața estimată a acestui camion fiind de 40 de ani deoarece următoarea modernizare a parcului logistic al apărării s-a întâmplat în 2020.
DAC 665 avea un motor de 215 CP fabricat la Brașov urmat de o cutie de viteze AK-6 și o cutie de distribuție produse la Sfântul Gheorghe, urmate de punți AB. Aici vreau sa insist puțin explicând că aceste punți sunt imbatabile, realmente sunt extrem de bine construite. Cabina utilizată a fost MGL iar ca element special se folosea încă de pe atunci umflarea din mers a roților. Geometria a fost stabilită pentru aplicații generale rezultând o lungime de 7940mm și o înălțime de 2970mm. Viteza maximă era de 85km/h cu o autonomie de 800-1000km. Capacitatea de trecere longitudinală a camionului era foarte bună acesta având un ampatament destul de mic iar cea transversală era și ea foarte bună punțile având o gardă la sol de 390mm.
Să sărim in ziua de azi! În 2020, după ce pierde oarecum licitația de înzestrare a armatei române Autocamioane Brașov dezvăluie cred eu ultimul 6x6 românesc. Punțile rămân aceleași și practic s- a pornit invers, acestea fiind precedate de o cutie de distribuție ZFVG750 , precedate de o cutie de viteze ZF 9S1310 precedată de un motor diesel MAN D0836 de 290 CP. Cabina este una FNL, civilă militarizată iar pentru direcție s-a folosit caseta de direcție TRW THP90.
Eu personal cred că deși armata română va avea vreo 2000 de camioane Iveco care sunt camioane civile militarizate pe la colțuri, ar avea nevoie de 50 de 665 noua variantă in fiecare an. Am făcut un experiment in primul rând comparând diferențialele IVECO cu cele de la ROMAN : cel italian este jumătate din cel românesc. Asta in spune multe despre pinion și coroană. În al doilea rând trebuie înțeles că originea camionului 6x6 produs de italieni este in industria de construcții, mai bine spus în șasiul de basculante tracțiunea integrală fiind utilizată în acest caz pe perioade scurte. In al treilea rând s-a mai întâmplat ca un campion IVECO să fie remorcat de un 665 de 40 de ani .
Aș da o comandă de 60 de bucăți 22.290 in fiecare an Uzinei de la Brașov.
Comments