top of page

DAC 2000 sau ultima mare șansă a camioanelor românești!



DAC 2000, modelul de camion românesc care ar fi putut însemna singura șansă de relansare a industriei de camioane de la Brașov. După prăbușirea tuturor rutelor comerciale , după o economie internă scăldată în disperare și după apariția pe piața națională a mărcilor europene de camioane, uzina de la Brașov rămâne cu o singură șansă pentru a supraviețuii. Deși englezismul DESIGN era doar la început în vocabularul inginerilor de sub Tâmpa, acesta a primit o șansă. Totuși a fost nevoie de o colaborare cu inginerii de la Mioveni pentru înfăptuirea noului design .

A fost un început de drum foarte bun și părerea de rău e legată de oprirea lui prematură.  Inginerii români descopereau softurile de proiectare 3d, descopereau tehnologia fibrei de sticlă, înțelegeau tehnologii noi și cumva accelerau procesul de aliniere la obiceiurile mai vestice din breaslă. A fost ceva extraordinar, a fost o echipă fantastică! Lucrau în trei schimburi pentru că aveau doar câteva stații grafice pe vremea aceea și făceau imposibilul. Să treci de la planșetă la modelare 3d e ceva. Au făcut capota, au făcut bara față, scările și semiaripile și s-au oprit.

În același timp băieții de la secția de motor se luptau să facă cumva să transforme motorul ROMAN din EURO 1 în EURO2. Era greu cu injectoarele disponibile, cu pompa de atunci și cu  multele probleme ale motorului. Totuși șanse erau!  

Povestea s-a terminat destul de straniu! Costurile pentru omologarea motorului ROMAN la nivelul EURO 2 erau foarte mari  și schimbarea de design nu aducea  un avantaj extraordinar.   Pe lângă toate astea să nu uităm că între 1990 și 2000 numărul angajaților de la Uzina de Autocamioane Brașov  scăzuse de la 20000 la 4000. Mai adăugăm și greve care la un moment dat au blocat șoseaua de la intrarea în Brașov și o instabilitate economică  cronică și putem spune că rețeta ultimei șanse a fost un fiasco total.



Comentarios


Recente

bottom of page