top of page

CKD - se poate si invers?


In anii 70' -80' Autocamioane Brașov a dezvoltat și construit în China a linie de producție de camioane. Deoarece în acea perioada în Asia capacitatea de producție era egala cu 1% din ce este astăzi camioanele erau pregătite din Romania ca CKD-uri si trimise în containere pentru montaj. Ce înseamnă CKD (Complete Knocked Down )? CKD reprezintă piesele sau sau subansamble care sunt exportate de un producător pentru a fi montate în produsul final în alta tara. În acest fel se pot evita taxele vamale. La uzina se ambalau de la șuruburi la motoare și erau trimise către china unde acestea erau utilizate la montajul camioanelor. Revenind în timpurile noastre observam ca s-a ajuns ca toata industria mondială sa funcționeze în acest fel iar prin eliminarea conceptului de fabricație totala într-un singur loc s-a atins punctul de industrializare globală. Intr-adevar se urmarec in primul rand furnizoriii cat mai apropiati de procesatorul final dar pentru anumite componente nu există opțiuni în acest sens.

Fabrica de camioane din China a urmat un traseu spectaculos de-a lungul anilor trecând de la o unitate care asambla camioane ROMAN la una care produce și în ziua de azi camioane MAN și după licență MAN. Nu e de discutat despre motivul retragerii producătorului românesc de pe piața din China dar paradoxal ROMAN continuă să fie prezent pe piața asiatică în anii 90 de data asta în Malaysia unde produce tot în sistem CKD. În acest caz însă uzina din Brașov livrează doar anumite componente deoarece motorul si transmisia erau luate de la MAN si Allison Transmission. Contractul este legat de înzestrarea armatei malaieziene și implica majoritatea modelelor necesare in logistica și tactica militara. Totuși nu apar modele blindate între modelele produse în Asia.

Camioanele produse în Asia de către constructorul de la Brasov mai pot fi intalnite in China, Coreea de Nord,Malaysia, Taiwan si chiar prin Mongolia. La un moment dat se produceau variante de SR Carpați cu motoare și transmisii mai


noi pentru armata Chinei. Prin 2017 ROMAN exportă un camion 8x4 in Taiwan însă continuarea contractului devine nesigură după livrare că apoi toata acțiunea sa fie abandonata.

Paradoxal CKD urile nu au dispărut de pe piață. Dacă vrei sa îți construiești un UTB 650 astăzi poți sa îți cumperi absolut toate componentele la prețuri destul de mici. Dacă arunci o privire pe UTB Shop vei observa ca găsești în continuare tot ce-ti trebuie ca sa îți construiești propriul tractor însă nu vei putea sa îl omologhezi. Din punctul asta începem sa alegem ce merită și ce nu merită. Lista ar cuprinde următoarele în funcție de producători: Autocamioane Brașov: punți, șasiu si cabina iar de la Tractorul vom avea grupul central și motorul.

Cred ca avem o șansa dacă preluam aceste grupe de componente și le dezvoltăm.

Sa fie mai bine!

Inginerul

ความคิดเห็น


Recente

bottom of page