top of page

38.410 VFK


38.410 VFK este cea mai reușită basculantă produsă vreodată în România. Prin 2007, fiind stagiar la Autocamioane Brașov am avut ocazia să fiu pus în fața unui mare proiect, probabil mult mai mare decât mine. Basculanta 8x4, 38.410 trebuia să fie un etalon al acelor vremuri și chiar a fost! Deși eram doar pe la mijlocul anilor 20 pe atunci cumva am avut susținerea să fiu eu cel care va conduce proiectul dar și de a fi cel care va proiecta bena basculantă care urma să fie produsă în uzină.

Partea de șasiu însemna stabilirea centrajului, calculul dinamic și în final împărțirea pe grupe constructive a camionului. Am rămas cu 6 metri carosabili în care trebuia să încapă o benă de 18 mc. Proiectul mi-a luat cam vreo lună trecând după aceea spre verificări în mâinile unui inginer remarcabil. Am învățat extrem de multe din acest proiect pentru că alături de mine aveam probabil cel mai experimentat inginer proiectant mecanic din acea perioadă. Execuția benei și șasiului suplimentar a durat cam o lună în care în fiecare dimineață mergeam în secție să văd cum evoluează lucrările.

În a treia lună s-a pus bena pe camion. În secția de prototipuri a uzinei (un loc extrem de drag mie ) au început primele probe, dacă le pot numi așa. Inima mea era ca o gămălie pentru că mă gândeam fără oprire la calculul articulației din spate. Dar pe atunci erau oameni faini și iscusiți la prototipuri. Bebe comanda bascularea și Lolo stătea în dreptul articulației spate. A fost ok, a ieșit totul bine. Eu am vrut în proiect să pun acolo o bucșă de bronz dar la final a rămas oțel pe oțel și a fost bine așa. Au urmat probe de parcurs, lipsite de milă sau înțelegere. Basculanta a fost mult încărcată peste capacitate. Șase , șapte tone trebuie să ducă peste! Îmi spunea șoferul, care era de altfel și șeful montajului general. Pârâiau arcurile dar basculanta lua fiecare groapă sub îndrumarea șefului de montaj care zâmbea cu un sadism bine amprentat pe fața încă netrează din acea dimineață în timp ce eu priveam pe geam în oglindă cum ieșim din balastieră.

A urmat, la câteva zile după plimbarea mea prin balastieră, o vizită neplanificată a unui reprezentant al celui mai important constructor de bene basculante din Europa. O singură remarcă mi-a adresat: Cut down 500 kilos and is perfect!

Putea fi cea mai bine vândută basculantă din România dar a venit euro 5 peste noi iar uzina nu era pregătită pentru așa ceva!

AM AVUT OCAZIA SĂ ÎNVĂȚ!

Comments


Recente

bottom of page